złotowki i grosze, zadanie z trescia
lola: Lidek: Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast groszy dał taką samą liczbę złotych, a
zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty odejmiemy 1zl, wówczas otrzymamy kwotę
dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało wypłacić. Jaką kwotę należało wypłacić?
hm
Rzeczywista(jaka miala byc) wypłata: x zł + y gr = 100x + y [gr].
To co wyplacono: y zł + x gr = 100y + x [gr].
y € N i y € {0,1,2,3...99} bo y to grosze, x € N
100y + x − 1 = 2(100x+y)
100y+x−1=200x+y
98y=199x+1
dobrze mysle? i co z tym dalej zrobic?