.
D:: Funkcja kwadrat. f(x)=2x
2 +4x+m. wyznacz warunek dla którego ta funkcja ma dwa różne
pierwiastki X1 i X2, oblicz ich sumę.
Wiedzą dodatkowo że X1−X2= 4 następnie oblicz m. dla wyznaczonej liczby m naszkicuj wykres
funkcji f w układzie współrzędnych a następnie rozwiąż równanie.
Wykres narysuję− to jeszcze umiem, ale proszę pomóc mi z tym zadaniem bo to mnie jakoś tam
zdziwiło
17 gru 01:54
Basia:
funkcja kwadratowa ma dwa różne pierwiastki ⇔ Δ>0
a=2, b=4, c=m
Δ=42−4*2*m = 16−8m = 8(2−m)
8(2−m)>0 /:8
2−m>0
−m>−2 /*(−1)
m<2
x1+x2 = −ba = −42 = −2
x1+x2=−2
x1−x2=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x1=2
x1=1
1+x2=−2
x2=−3
stąd:
2x2+4x+m = 2(x−1)(x+3) = 2(x2+2x−3) = 2x2+4x−6
m=−6
".....a następnie rozwiąż równanie". Jakie równanie ?
17 gru 02:11
D:: wybacz,nie dopisałam.chodzi o równanie: f(x−3)= −6
dzięki wielkie, właśnie analizuję twoje obliczenia. w razie wątpliwości zapytam.
17 gru 02:16
Basia:
f(x) = 2x2+4x−6
f(x−3) = 2(x−3)2+4(x−3)−6 = 2(x2−6x+9)+4x−12−6 =2x2−12x+18+4x−18 =
2x2−8x
2x2−8x=−6
2x2−8x+6=0 /:2
x2−4x+3=0
Δ i pierwiastki
17 gru 02:25
D:: i nareszcie wszystko gra! co ja bym bez tej pomocy zrobiła... a teraz dobrej nocy!
17 gru 02:32