Zbadaj funkcję ln(sinx)
Ania21: Cześć, potrzebuję zrobić zadanie, z którym zupełnie nie mogę sobie poradzić.Mam zbadać funkcję
ln(sinx).
Muszę wykonać następujące punkty:
1)dziedzina
2)m. zerowe
3)monotoniczność
4)ekstrema
5)asymptoty
6)punkty przegięcia
7)wypukłość, wklęsłość
8)wykres
17 sty 18:54
Janek191:
1) sin x > 0 ⇔ x ∊ ( 0 + 2π*k ; π + 2π*k ) , gdzie k − dowolna liczba całkowita
17 sty 18:58
Janek191:
2)
| | π | |
ln ( sin x) = 0 ⇔ sin x = e0 = 1 ⇔ x = |
| + 2π*k |
| | 2 | |
17 sty 19:00
Ania21: można prosić o dalszą część
17 sty 19:34
Janek191:
| | cos x | |
3) f '(x) = |
| =ctg x |
| | sin x | |
| | π | |
f '(x) > 0 ⇔ x ∊ ( 0 + 2π*k ; |
| + 2π*k − wtedy funkcja rośnie |
| | 2 | |
| | π | |
f '(x) < 0 ⇔ x ∊ ( |
| + 2π*k , π +2 π* k) − wtedy funkcja maleje |
| | 2 | |
4)
| | π | |
f '(x) = 0 ⇔ ctg x = 0 ⇔ x = |
| + 2π*k |
| | 2 | |
Wtedy funkcja f ma maksimum lokalne y
max = 0
17 sty 20:01
Ania21: dziękuję bardzo, brakuje mi jeszcze asymptot i wypukłości i wklęsłości.
17 sty 21:21