Skąd to się bierze ?
perkos: Trzy liczby, których suma jest równa 7, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli od ostatniej z nich
odejmiemy 1, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
Wiem tylko, że trzeba rozwiązać układ
| ⎧ | a+b+c=7 | |
| ⎨ | b2=a*c |
|
| ⎩ | 2b=a+c−1 | |
Nie rozumiem ostatniej pozycji w układzie, skąd on się pojawiła 2b=a+c−1
17 sty 18:53
Janek191:
a, b, c − 1 ciąg arytmetyczny, więc
2 b = a + ( c −1) = a + c − 1
17 sty 19:06
===:
"z mety" wiadomo, że b=2
17 sty 19:15
Eta:
Z "mety" .........
odp: 1,2,4 lub 4,2,1
17 sty 19:20