Macierz przekształcenia
ziomeczek: Niech Φ(x1, x2) = [x1−2x2, 3x2]: Wyznaczyć macierz przekształcenia Φ.
Zadanie z przykładowego kolosa z algebry pomoże mi ktoś je zrozumieć?
17 sty 18:30
nano: Wyznaczasz wartości odwzorowania na wektorach bazy kanonicznej i zapisujesz wyniki jako kolumny
macierzy.
17 sty 18:52
ziomeczek: stary nic mi to nie powiedziało czym jest baza? i wartość odwzorowania?
17 sty 20:18
nano: Baza kanoniczna w R2 to wektory e1=(1,0), e2=(0,1). A wartość odwzorowania na tych wektorach
to wektory Φ(e1)=(1,0) i Φ(e2)=(−2,3). Te wektory wpisujesz w kolumny macierzy i otrzymujesz
macierz przekształcenia Φ.
17 sty 20:27
ziomeczek: aaaa doobra dzięki dzięki
17 sty 20:30