Prawdopodobieństwo
kuballl: Pomóżcie bo nie ogarniam:
Jaka jest szansa że spośród 6 osób, znajdują się przynajmniej dwie urodzone w tym samym
miesiącu. Załózmy, że każdy miesiąc jest jednakowo prawdopodobny.
17 gru 01:49
Basia:
osoba → miesiąc irodzenia
6 → 12
(każdej z 6 osób można przyporządkować każdy z 12 miesięcy)
czyli liczba możliwości N=12
6
A − przynajmniej dwie urodzone w tym samym miesiącu
A' − każda urodzona w innym miesiący
n
A' = 12*11*10*9*8*7
| | 12*11*10*9*8*7 | | 11*10*9*8*7 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| | 126 | | 125 | |
| 11*5*9*8*7 | | 11*5*9*4*7 | |
| = |
| = |
| 124*6 | | 124*3 | |
| 11*5*3*4*7 | | 11*5*7 | |
| = |
| |
| 123*12 | | 123 | |
jak musisz to wylicz do końca na kalkulatorze
17 gru 01:57
kuballl: dziękuję. znasz może jakąś dobrą ksiązkę z prawdopodobieństwa? chciałbym to zrozumieć...
17 gru 02:06
Basia:
Stara sprzed reformy książeczka do IV klasy L.O.
Tytuł "Rachunek prawdopodobieństwa".
Autora niestety nie pamiętam.
Chudziutka, z brązową okładką.
Jest tam dużo przykładów i dużo zadań, chociaż trochę inne niż teraz ujęcie. Bez drzewek.
Na poziomie szkoły średniej lepszej nie znam (ale na pewno jestem stronnicza, bo to ja się z
niej uczyłam)
17 gru 02:35
Jakub: Polecam też "Rachunek prawdopodobieństwa dla leniwych" Włodzimierz Łenski i Andrzej Patkowski.
Nie sugerować się tytułem. Książka zawiera dużo przykładowo rozwiązanych zadań na całkiem
niezłym poziomie.
17 gru 02:40
Bogdan:
Popularnym podręcznikiem kilka lat temu był "Zbiór zadań z rachunku prawdopodobieństwa
dla szkół średnich" Stanisława Słowikowskiego.
Mniej znane, ale bardzo przydatne, to: "Zdasz maturę z matematyki − kombinatoryka,
rachunek prawdopodobieństwa, statystyka" Grażyny Pysznickiej − Kozik oraz "Rachunek
prawdopodobieństwa i statystyka dla uczniów szkół średnich" Marka Kałuszki.
18 gru 00:55
Eta:
Książeczka , o której wspomina Basia to:
"Rachunek prawdopodobieństwa dla kl. IV −− autor Wiesław Szlenk
Polecam też
"Zbiór zadań z kombinatoryki i r−ku prawdopodobieństwa −−autor Jerzy Ligman
Pani Grażyna Pysznicka −Kozik

?
( moja koleżanka ze studiów , byłyśmy na jednym roku
18 gru 01:10
Bogdan:
Ale interesujące
Eto masz znajomości
18 gru 01:21
Bogdan:
Dobranoc
18 gru 01:23
Eta:
Tak Bogdanie , jestem sama w

Ach ta Grażynka , nic mi o tym nie wspominła ( może przez skromność)

pora spać .... Dobranoc , miłych snów
18 gru 01:29