prosze rozwiążcie całe
roksi: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości B=24 Tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt L=30stopni.Oblicz Pc i fał ostrosłupa plus rysunek
Bardzo proszei dziękuję
17 sty 17:31
dero2005:

l = 24
h
s =
√H2 + (a2)2 =
P
c = a
2 + 2a*h
s =
17 sty 17:50
roksi: przepraszam ale nie umiem tego zakończyć mogę prosić o całe rozwiązanie?
17 sty 18:33
dero2005:
W czym trudność, w dodawaniu i mnożeniu?
17 sty 18:35
roksi: nie rozumiem co wpisać przy hs v Pc no i u góry d=nizej H= poddaje sie
17 sty 19:21
dero2005:
Z pierwszego wzoru obliczamy d
Mnożymy na "krzyż"
d = l
√3 = 24
√3
Obliczone d wstawiamy do drugiego wzoru i obliczamy a
Spróbuj dalej
17 sty 19:30
roksi: a tak pozatym to B=24
17 sty 19:37
roksi: nie umiem sorki dzięki się popłakałam
17 sty 19:40
dero2005:
B to jest długość krawędzi bocznej to jest to samo co l oznaczone na rysunku
l = 24
Wstaw wyliczone d do wzoru i oblicz a
17 sty 19:42
roksi: mogę to zamienić na oznaczenie B tak jak jest w treści zadania
17 sty 19:46
dero2005:
Oczywiście że możesz, oznaczenia nie są istotne
17 sty 19:49
roksi: ale nie skończę tego zadania przepraszam za kłopot nie umiem dziękuję i tak dużo pomogłeś ale
nie nawidzę tego jeszcze raz przepraszam pozdrawiam
17 sty 20:14
dero2005:
Wybór należy do Ciebie
17 sty 20:26
roksi: jakbyś mi to mógł całe rozwiązać będę ci wdzięczna
17 sty 21:30
dero2005:
l = B = 12 ⇒ z warunków zadania
d = 24
√3 ⇒ przekątna podstawy
| | d√2 | | 24√3*√2 | |
a = |
| = |
| = 12√6 ⇒ krawędź podstawy |
| | 2 | | 2 | |
| | l | | 24 | |
H = |
| = |
| = 12 ⇒ wysokość ostrosłupa |
| | 2 | | 2 | |
h
s =
√122 + (6√6)2 =
√144+216 =
√360 = 6
√10 ⇒ wysokość ściany bocznej
| | (12√6)2*12 | | 10368 | |
V = |
| = |
| = 3456 [j3] ⇒ objętość ostrosłupa |
| | 3 | | 3 | |
P
c = (12
√6)
2 + 2*12
√6*6
√10 = 864 + 288
√15 = 288(3 +
√15) [j
2] ⇒ pole całkowite
17 sty 21:54
roksi: a mogę prosić o wynik z Pc i V bo niemam tu kalkulatora i nie wiem plis
18 sty 11:56