matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
EWA:
całka (x
2
+1)lnxdx
17 sty 17:20
Janek191:
1
1
1
∫ (x
2
+ 1) ln x dx = ∫ln x*(x
2
+1) dx = ln x*(
x
3
+x) − ∫
*(
x
3
+x)dx =
3
x
3
1
1
= (
x
3
+ x) ln x − ∫ (
x
2
+ 1 ) dx =
3
3
1
1
= (
x
3
+ x) ln x −
x
3
− x + C
3
9
17 sty 17:59