Asymptota pionowa
mar: Mam wyznaczyć asymptotę pionową:
y=1x2
(nie wiem, czy dobrze się wyświetla, bo u mnie liczby na siebie nachodzą, to jest "jeden
podzielić na x kwadrat)
Obliczyłam dziedzinę: R \ {0}
Obliczyłam granice na krańcach przedziałów w obu przypadkach jest to +∞
Według mnie odp to: x=0 − asymptota pionowa prawostronna.
A w odpowiedziach jest x=0 − asymptota pionowa obustronna = dlaczego, skoro obie granice wyszły
+∞?
17 sty 17:12
Janek191:
17 sty 17:35
Jack: asymptoty poziome −> liczysz w ± nieskonczonosciach
asymptoty pionowe −> to co nie nalezy do dziedziny
w twoim wypadku
x
2 ≠ 0
x ≠ 0
liczysz granice lewo i prawostronna w zerze...
x−> 0 −
x−>0+
asymptota pionowa obustronna (zarowno w granica z lewej jak i zprawej wynosza
∞)
17 sty 17:46
mar: ale zarówno lim 0− jak i 0+ to jest +∞, a nie powinno być tak, że w jednym −∞, a w drugim +∞?
17 sty 17:48
Janek191:
Wtedy też byłaby asymptota obustronna.
17 sty 18:01