rozwiaz uklad rownan
kasia: Musze rozwiązac uklad rownan, a nie mam pojecua co tu mam z tym zrobic:(
| ⎧ | √2x−y+11 − √3x+y−9=3 | |
| ⎩ | 4√2x−y+11+4√3x+y−9=3 |
|
17 sty 17:10
Kako: Mozna podniesc do kwadratu bedziesz miec (a−b)2=9
17 sty 17:16
olekturbo: oznacz jako t i p i bedzie latwiej
17 sty 17:16
kasia: po podniesieniu bd w 1 linijce:
2x−y+11−3x−y+9=9
−x−2y=−11
x=11−2y
mam to podstawić zamiast x w tym 2 rownaniu?
17 sty 17:26
olekturbo: a4−t4=3
a+t = 3
17 sty 17:28
kasia: czyli obie linijki mam podniesc to potegi 4?
17 sty 17:31
kasia: ogl jak liczylam jakims moim sposobem wyszlo mi ze x=6,2 a y=2,4 . Moglby to ktos sprawdzic?
17 sty 17:35
kasia: moglby mi to ktos pomoc rozwiazac
17 sty 17:41
Jack: po podniesieniu do kwadratu pierwsze rownanie to nie bedzie
2x−y+11 − (3x+y−9) = 9 tylko jeszcze to w srodku
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2...ty msz tylko ab+b2, a gdzie 2ab ?
17 sty 17:42
kasia: czyli to bd
2x−y−11−2√(2x−y+11)*(3x+y−9)+3x+y−9=9?
17 sty 17:46
Jack: 2x−y+11 −2√(2x−y+11)(3x+y−9) + 3x+y−9 = 9
17 sty 17:48
kasia: ojej racja, zle przepisalam

i pod tym pierwsiatkiem mam to wyliczyc?
17 sty 17:51
kasia: ?
17 sty 18:06
Jack: tak, normalnie wymnozyc...ja bd potem takze pytaj innych ; D
17 sty 18:08
Mila:
Zrób z podstawieniem, jak radzi Olek.
√2x−y+11=u, u≥0, 2x−y+11=u2
√3x+y−9=v, v≥0, 3x+y−9=v2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u−v=3
√u+√v=3 /2
−−−−−−−−−−−−−−−
u=3+v
u+2√u*v+v=9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3+v+2√(3+v)*v+v=9
2v+2√3v+v2=6 /:2
√3v+v2=3−v, 3−v≥0⇔3≥v
3v+v2=9−6v+v2
9v=9
v=1
u=4
=====
√2x−y+11=4
√3x+y−9=1 i rozwiązujesz.
17 sty 18:09
kasia: tylko Mila tam jest pierwiastek 4 stopniaa
17 sty 18:17
Mila:
Jest uwzględnione.
2x−y+11 =u2, 3x+y−9=v2
4√u2=√u
4√v2=√v
17 sty 18:22
kasia: jestes wielka <3 dziekuje, wyszlo mi
17 sty 18:30
Mila:
17 sty 18:43
piotr: zał: u>0; v>0
u2−v2=3
u+v=3
stąd
u=2 and v=1
czyli:
2x−y+11=24
3x+y−9=1
x=3
y=1
17 sty 19:53
piotr: zastosowałem podstawienie:
u=4√2 x−y+11
v=4√3 x+y−9
przy zał.: u>0, v>0.
17 sty 19:57