Ciągi....
Calineczka:): Ciągi....
Mam przygotować się do zajęć i poprowadzić lekcje o "Ciągach arytmetycznych" czytałam o tym
ale nadal to dla mnie skomplikowane te wszystkie różnice ciągu itd... Jestem w szkole zaocznej
i tam przedstawiamy wszystko ogólnie jak najkrócej. A ja nie wiem co mam powiedzieć na ten
temat

Może ktoś w skrócie wytłumaczyć mi to o co w tym chodzi i jak przedstawić to klasie
by inni zrozumieli

Z góry dziękuje
17 gru 01:48
Basia: Ile będziesz miała czasu ?
17 gru 02:05
Calineczka:): Około 15 minut.
17 gru 02:08
Calineczka:): A chciałabym przedstawić im to w jak najprostszy sposób tak by oni też zrozumieli

Bo bez
sensu jest gadać o czymś o czym nie ma się bladego pojęcia, i tak by nie wiedzieli o co mi
chodzi...
17 gru 02:11
Basia:
Zagadnień związanych z ciągami arytmetycznymi nie da się omówić w czasie 15 minut.
Możesz najwyżej postarać się wytłumaczyć co to jest ciąg arytmetyczny.
Najlepiej na przykładach:
1,2,3,4,5,...... arytmetyczny bo:
2−1=1 3−2=1 4−3=1 5−4=1 ..................
2,4,6,8,10,..... arytmetyczny bo:
4−2=2 6−4=2 8−6=2 10−8=2 ..........................
100,95,90,85,80,.................. arytmetyczny bo:
95−100 = −5 90−95=−5 85−90=−5 ........................
2,4,7,11,16........................... nie jest arytmetyczny bo:
4−2=2 7−4=3 11−7=4 16−11=5
teraz podaj definicję
ciąg arytmetyczny to taki ciąg, w którym
an+1−an jest liczbą stałą (nie zależy od n)
tę liczbę nazywamy różnicą ciągu arytmetycznego
i zadanka:
zbadaj czy ciągi: an = 2n+1 bn = n2
są arytmetyczne
(pierwszy jest; drugi nie)
an+1 = 2(n+1)+1 = 2n+2+1 = 2n+3
an+1−an = (2n+3)−(2n+1)=2n+2−2n−1=2
r=2
ciąg jest arytmetyczny
bn+1 = (n+1)2 = n2+2n+1
bn+1−bn = n2+2n+1−n2 = 2n+1
ta różnica zależy od n; nie jest stała; ciąg nie jest arytmetyczny
w 15 minutach więcej nie upchniesz
17 gru 02:22
Calineczka:): Oki. To i tak chyba najważniejsze informacje

Dziękuje bardzo
17 gru 02:25