oblicz całkę
zaq1234: proszę o pomoc

∫ arcsin
2(x) dx
robiłam to przez części
u= arcsinx , v' = arcsinx,
| | 1 | |
u'= |
| , v=∫ arcsinx dx= x *arcsinx + √1−x |
| | √1−x2 | |
jednak zagmatwałam się w liczeniu
17 sty 16:51
nano: Możesz podstawić x=sin t
17 sty 16:59
zaq1234: też tak zrobiłam ale potem mam :
| | x * arcsinx | |
∫ |
| dx=| x= sint, dx= cost dt , t = arcsinx| = |
| | √1−x2 | |
| | sint *t | |
=∫ |
| *cost dt= |
| | √1−sin2t | |
=∫ t sint= | u=t, u'=1, v'=sint, v= − cost|
= −cost +sint <−− nie wiem jak tu mam przekształcić cos t żeby podstawić pod wynik
17 sty 17:08