czy x1 i x2 w zadaniu oznaczają pierwiastki dokładnie czy w dowolnej kolejności
Tomasz: Cześć,
mam pytanie, jest zadanie, równanie kwadratowe z parametrem m i treść mniej więcej taka:
Dla jakiego parametru m równanie ... ma dwa pierwiastki x1,x2 spełniające warunki: x1<x2 i x12
+ x22 > 5*x2 − 2*x1 − czyli że z vieta się samego tutaj nie da.
Pytanie: czy (która z opcji jest poprawna?):
1)wyznacze pierwiastki x1 = (−b−Δ)/2a i x2 = (−b+Δ)/2a i wylicze m dla x1 < x2 itd to będzie
ok
(czyli x1 i x2 w treści oznacza odpowiednio x1 = (−b−Δ)/2a i x2 = (−b+Δ)/2a)
2)x1 i x2 w treści zadania znaczą dowolne dwa pierwiastki czyli że x1 może być równe (−b+Δ)/2a)
(plus delta) a x2 = (−b−Δ)/2a (minus delta) i wtedy bym musiał policzyć opcję 1: x1 < x2 i
coś tam, oraz opcję 2: x2 < x1 i coś tam z zamienionym x−em...
ogólnie rzecz biorąc: czy w zad. chodzi o x1 i x2 tak że x1 = (−b−Δ)/2a) czy niekoniecznie i x1
może być również tym drugim p−stkiem: (−b+Δ)/2a...
17 sty 16:32
PW: Tomaszu, podaj treść zadania dokładnie, to na pewno ktoś podpowie jak rozwiązać. Nikt
nie ma ochoty wdawać się w cudze dość mętne "gdybania".
17 sty 20:11
Tomasz: Dla jakiego parametru m równanie
(m+1)x2+4x+2m+1=0
ma dwa pierwiastki x1,x2 spełniające warunki:
x1<x2 i 2(x22−x12)>x24−x14
17 sty 20:36