Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
Weronika: podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 6 cm i 8 cm. Dłuższa
przekątna graniastosłupa
jest nachylona do podstawy pod kontem 60 (stopni). Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość tego graniastosłupa.
17 sty 16:11
Weronika: pomóżcie, mi wynik wyszedł V=120√3 czm2 i Pc= (48+25√3 czm2
17 sty 16:26
Weronika: a on chyba jest zły xd
17 sty 16:26
Mila:

|AC|=8
|BD|=6
W ΔCOB:
a
2=3
3+4
2
a=5
WΔC
1AC:
H=8
√3
V= 24*8
√3=192
√3
P
c=2*24+4*(5*8
√3)=48+160
√3
========================
17 sty 17:19
dero2005:

d = 8
f = 6
h = 8
√3
V = P
p*h = 192
√3
P
c = 2P
p + 4ah = 16(3+10
√3)
17 sty 17:21