.
D: Liczba sposobów na utworzenie nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach spośród:0 1 2
3 4 wynosi 18.
Mam przedstawić jak do tego dojść. Proszę o pomoc
17 gru 01:19
Basia:
jeżeli liczba ma być nieparzysta to na miejscu jedności możesz postawić tylko 1 i 3
czyli 2 możliwości
na miejscu dziesiątek możesz postawić każdą z liczb 0,1,2,3,4 z wyjątkiem tej, która już jest
na miejscu jedności
czyli 5−1=4 możliwości
jeżeli na miejscu dziesiątek stoi 0 (1 możliwość) to:
na miejscu setek możesz postawić każdą z1,2,3,4 z wyjątkiem tej z jedności czyli
4−1=3 możliwości
jeżeli na miejscu dziesiątek nie stoi 0 (3 możliwości) to:
na miejscu setek możesz postawić każdą z1,2,3,4 z wyjątkiem tych z jedności i dziesiątek
czyli 4−2=2 możliwości
razem:
2*(1*3+3*2) = 2*9=18
17 gru 01:38
D:: Basia− podziwiam za tak wyczerpujące rozpisanie! Jesteś wielka!
17 gru 01:44