matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
nick:
∫sin(lnx)dx
17 sty 15:07
Jerzy:
przez części: v' = 1 u = sin(lnx)
cosx
v = x u' =
x
17 sty 15:08
Jerzy:
cos(lnx)
u' =
... oczywiście
x
17 sty 15:09
nick:
dzieki Jerzy
17 sty 15:10
Benny:
∫sin(lnx)dx=x*sin(lnx)−∫cos(lnx)dx=x*sin(lnx)−(x*cos(lnx)+∫sin(lnx)dx)= =x*sin(lnx)−x*cos(lnx)−∫sin(lnx)dx ∫sin(lnx)dx=x*sin(lnx)−x*cos(lnx)−∫sin(lnx)dx 2∫sin(lnx)dx=x*sin(lnx)−x*cos(lnx)
x
∫sin(lnx)dx=
(sin(lnx)−cos(lnx))
2
17 sty 15:13