proste prostopadłe
Tomek: Cześć,
Znajdź parametr m dla którego równania są prostopadłe :
|2m−1|x+3y−4=0 oraz 3x−5y+7=0
Współczynnik kierunkowy dla 3x−5y=0 a=3
Współczynnik kierunkowy dla |2m−1|x+3y−4=0 a=|2m−1|
Aby funkcje były prostopadłe w tym przypadku dla pierwszej funcji a=3
i dla drugiej wartość a musiałaby być −13. Jak to uzyskać z modułu |2m−1| ?
Próbowałem −1|2m−1| Wtedy m=2 i m=−1 Jednak równanie 3x+3y−4=0 nie jest oczywiście
prostopadłe do 3x−5y+7=0
Dziękuję za pomoc
17 sty 13:39
17 sty 13:43
Jerzy:
| | 3 | | 3 | |
sorry ... |
| = |
| ⇔ I2m−1I = 5 |
| | 5 | | I2m−1I | |
17 sty 13:45
PW: Tomek, zlituj się, w szkole uczą Cię o równaniach prostopadłych?
17 sty 14:19
Tomek: Równanie prostej , dzięki PW za zwrócenie uwagi...
17 sty 14:24