proszę o pomoc
Kriss: potrafi ktos może wyznaczyć ekstrema bo ja zupelnie nie mam pojecia jak to zrobić
wyznacz ekstrema funkcji :
y= x3 / 3 − x2 − 3x
y = (x/2 + 2/x)
y= x2e−x
y= x − 2lnx
y = xlnx
y= ( lnx)2 / x
y= 8arctgx − ln(x2 +1)
17 gru 01:06
Basia:
tak samo jak przedziały monotoniczności;
w punkcie x0, w którym pochodna f'(x)=0 i zmienia znak jest ekstremum lokalne
(z plusa na minus ⇒ maksimum, z minusa na plus ⇒ minimum)
jesli nie zmienia znaku chociaż jest =0 nie ma ekstremum; jest punkt przegięcia.
17 gru 01:15