wielomiany
gość: Na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji wielomianowej
y=w(x), gdzie st.W(x)=4. Funkcja W ma dwa miejsca zerowe 0 oraz 2, a dla argumentu −2
przyjmuje wartosc rowna −16. a)napisz wzor funkcji w w postaci ogolnej.



?
17 sty 13:24
ICSP: czegoś brakuje.
17 sty 13:27
Jerzy:
rysunku , bo może jest tak:
y = ax2(x − 2)2
− 16 = a(−2)2(x + 2)
17 sty 13:29
gość: niczego nie brakuje taka jest tresc zadania
17 sty 13:30
Jerzy:
nie widzimy rysunku .... i w ostatniej linijce ma być (−2 −2)2
17 sty 13:31
Tadeusz:
po co zamieszczasz t kilka razy?
17 sty 13:35
gość:
17 sty 13:36
gość: tam na odwrot najpierw −2 a potem −1
17 sty 13:37
Jerzy:
patrz 13:29 ( z poprawką 13:31)
17 sty 13:37
gość: a w odp wychodzi −1/4x4+x3−x2
17 sty 13:39
ICSP: f'(1) = 0
17 sty 13:40
gość: dobra mam to dzieki
17 sty 13:43
ICSP: zresztą co ja gadam. Widać, ze 0 oraz 2 są pierwiastkami podwójnymi, więc wzór wielomianu
wygląda tak:
w(x) = ax2(x−2)2. Wystarczy skorzystać z informacji : f(−2) = −16
17 sty 13:43
gość: dzieki wielkie
a moglby jeszcze ktos ogarnac to zadanie bo juz nad nim siedze od 1h i ciagle zle mi wychodzi
wynik na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji qiwlomianowej y=w(x) gdzie
st.w(x) =3 funkcja w dla argumentu −3 przyjmuje wartosc 16 funkcja ma dwa miejsca zerowe −2 i
1 napisz wzor funkcji ogolnej
17 sty 13:47
gość: mi ciagle wychodzi wynik −4x3 −12x2+16 a powino wyjsc −x3+3x−2
17 sty 13:48
gość: 
17 sty 13:48
Jerzy:
Cześć
ICSP ... nie czytałeś wpisu 13:29
17 sty 13:49
gość: a moze ktos mi pomoc z tym zadaniem z 13;47

17 sty 13:50
Jerzy:
który pierwiastek jest podwójny ?
17 sty 13:50
gość: bo juz 4 osoby to rozwiazywaly u mnie w rodzinie i kazdemu nie wychodzi

17 sty 13:50
Jerzy:
odpowiedz na pytanie, przecież nie widzę rysunku
17 sty 13:52
gość:
17 sty 13:53
Jerzy:
z rysunku musi wynikać,który pierwiastek jest podwójny ( wykres nie przecina osi OX )
17 sty 13:56
gość: rusunek nie chce mi wyjsc ale tam gdzie jest −2 i 1 tam przechodzi linia
17 sty 13:57
gość: przecina w −2 a w 1 tylko dotyka
17 sty 13:57
Jerzy:
W(x) = a(x+2)(x−1)2
16 = a(−3+2)(−3−1)2 → i oblicz: a
17 sty 14:00
gość: dzieki wielkie a o co chodzi to podlega do tego zadania wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych
wykresu funkcji w i paraboli o rownaniu f(x)=2x
2−6x−20

17 sty 14:04
Jerzy:
Rozwiązujesz równanie: W(x) = 2x2 − 6x − 20
17 sty 14:05
gość: no dobra rozwiazalam rownanie i mi wyszlo mz =−2 i 5 a w odp jest (−3,16)(−2,0)(3,−20)
dlaczego

17 sty 14:10
Jerzy:
za W(x) podstawiasz wyznaczony wcześniej wielomian
17 sty 14:12
gość: aaa no ok
17 sty 14:16