matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
123
TMS:
log2x
=2
log(4x−15
x=5 ? dobrze mi wyszło ?
17 sty 12:58
ICSP:
Podstaw i sprawdź ?
17 sty 12:59
TMS:
zle
17 sty 13:01
Jack:
log 2x = 2 log (4x−15) log 2x = log (4x−15)
2
2x = (4x−15)
2
...
9
x =
2
lub
25
x=
8
17 sty 13:17
Jerzy:
2x
pewnie liczyłeś tak:
= 2 ⇔ x = 5
4x − 15
17 sty 13:18
Jack:
zalozenia 2x>0 x>0 4x−15>0 4x > 15
15
x>
4
9
15
Czyli x =
bo ten drugi jest mniejszy od
2
4
17 sty 13:19
TMS:
Jerzy miałeś racje
Jacek dzięki teraz rozumiem
17 sty 13:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick