wielomiany
mike: Na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji wielomianowej
y=w(x), gdzie st.W(x)=4. Funkcja W jest parzysta. Jednym z miejsc zerowych funkcji jest 2√2
. Do wykresu funkcji nalezy punkt A(2,−4). Wykres funkcji przechodzi przez poczatek ukladu
wspolrzednych. a) napisz wzor funkcji W w postaci ogolnej



?
17 sty 12:37
ICSP: f(x) = ax
2(x − 2
√2)(x + 2
√2) = ax
2(x
2 − 8) oraz f(2) = −4 , więc :
| | 1 | |
−4 = a * 4 * (−4) ⇒ a = |
| i ostatecznie szukany wzór: |
| | 4 | |
17 sty 12:46
Tadeusz:
W(x)=0,25x2(x2−8)
17 sty 12:56
mike: dzieki
17 sty 13:03