geometria analityczna
student: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(−1, −1, 2) i prostopadłej do
płaszczyzn 2x − 4y + 2z − 7 = 0 i x + 2y − 2z + 15 = 0
ja to zrobilem tak ze
a=[2,−4,2]
b=[1,2,−2]
axb = [4,6,8]
i podlozylem wspolrzedne pkt a do rownania 4x+6y+8z+D=0
wyszlo mi ze 4x+6y+8z−6=0 . czy jesli w odpowiedziach jest jest odp: 2x+3y+4z+3=0, to to jest
to samo? czy nie moze byc dwoch odp, np jeszcze wektora ktory jest prostopadly w przeciwnym
zwrocie?
17 sty 12:12
Mila:
[4,6,8] || [2,3,4] , zatem wektor zgadza się.
2*(x+1)+3*(y+1)+4*(z−2)=0
2x+2+3y+3+4z−8=0
2x+3y+4z−3=0
===========
Czyli masz dobrze.
17 sty 16:15