Obliczanie pochodnej
student : f(x)=x2−3x+2 x(0)=2
wyznacz równanie stycznej do krzywej y=f(x)
wychodzi :
y=3x−6 ?
Dobrze ?
17 sty 11:54
Jack: f'(x) = 2x −3
y0 = f(2) = 4 − 6 + 2 = 0
P(2,0)
f'(2) = 4 − 3 =1
y=x+b
0 = 2 + b
b = −2
y=x − 2
17 sty 11:58
Jack: ewentualnie podstawiajac do tzw. gotowca ; D
y−y(0)=f'(x0)(x−x0)
y − 0 = 1(x−2)
y= x − 2
17 sty 12:02
student : a policzenie pochodnej z f(x)=(x2−3x+2)' a potem jest podstawienie za x=2
17 sty 12:04
Jack: no...?
17 sty 12:05
student : czyli pochodna z tego to :
2x−1 i podstawiamy 2 i otrzymjuemy że f'(x)= 3
i podstawiając do wzoru :
y−0=3(x−2) ? ?
Bo wzór to :
y−y0=f'(x)(x−x0)
17 sty 12:10
Jack: pochodna z x2 − 3x + 2 = 2x − 3...a nie 2x−1...
17 sty 12:11
student : aaaaaa no tak

dobrze dobrze
17 sty 12:13