ciag
zzz: Ciąg geometryczny:
a1+a3+a5=133/4
a2+a4+a6=399/8
Może mi ktoś rozwiązać ten układ ? Nie ma na niego pomysłu liczę w równaniu 5 stopnia
17 sty 11:50
17 sty 12:10
zzz: i co z tym dalej hmm ?
17 sty 12:16
Tadeusz:
podziel
17 sty 12:17
zzz: jakbym z pierwszego rownania wyznaczyl a1 i podstawil do drugiego to wyjdzie mi przeciez
rownanie 5 stopnia.
17 sty 12:18
Tadeusz:
| a1q(1+q2+q4) | | 399 | | 4 | |
| = |
| * |
| |
| a1(1+q2+q4) | | 8 | | 133 | |
q=...
17 sty 12:19
Jack:
| 133 | | 399 | |
| = |
| //obustronnie razy (1+q2+q4) |
| 4(1 + q2 + q4) | | 8q(1+q2+q4) | |
a
1 = ...
17 sty 12:21
zzz: q=3/4 ?
17 sty 12:21
Tadeusz:
a TY ciągle swoje z tym podstawianiem ... myślenie włącz
17 sty 12:23
Tadeusz:
To teraz nam odpowiedz dlaczego masz prawo podzielić stronami
17 sty 12:27
Jack: a czemu nie
17 sty 12:29