matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
elofałe:
Kąt α jest rozwarty i 3cosα = sinα. Wówczas cosα wynosi:
17 sty 11:49
Bogdan:
3
3cosα = sinα /:cosα ⇒ tgα = 3 > 0 i α jest kątem rozwartym, więc α∊(0,
π)
2
cosα < 0
1
3cosα = sinα /
2
⇒ 9cos
2
α = 1 − cos
2
α ⇒ cos
2
α =
10
cosα = ...
17 sty 12:42
ICSP:
π
Skoro kąt α jest rozwarty to α∊ [
; π]. W tym przedziale funkcje trygonometryczne mają
2
różne znaki, więc równość zajść nie może.
17 sty 12:43