dowdzenie niewymiernosci
baba: mam np. wykazac niewymiernosc
√7
no to pisze
a
2=7b
2
no i teraz z tego wynika, że a
2 jest podzielne przez 7, to jest dla mnie zrozumiałe
ale nie bardzo widzę dlaczego jeśli a
2 jest podzielne przez 7 to i a jest podzielne przez 7
17 sty 11:47
nano: Wynika to z własności liczb pierwszych. Jeśli n2 jest podzielne przez liczbę pierwszą p, to
n także musi być podzielne przez p. Każdą liczbę naturalną można jednoznacznie rozłożyć na
iloczyn liczb pierwszych. Jeśli n=p1*...*pk jest rozkładem n, to
n2=p12*...*pk2 będzie rozkładem n2. Skoro n2 jest podzielne przez 7
(która jest pierwsza), to w jej rozkładzie wystąpi czynnik 72, więc w rozkładzie n wystąpi
czynnik 7, zatem n też będzie podzielne przez 7.
17 sty 12:10
PW: Można także powołać się na twierdzenie Bezouta.
Jeżeli x = √7, to x2 = 7, czyli liczba x jest rozwiązaniem równania
x2 − 7 = 0.
Gdyby równanie miało rozwiązania wymierne, to mogłyby być nimi tylko podzielniki liczby 7, to
znaczy −1, 1, −7 lub 7. Sprawdzamy, że żadna z tych liczb nie jest rozwiązaniem. Wniosek:
równanie nie ma wymiernego rozwiązania, czyli liczba √7 nie jest wymierna.
17 sty 14:04