całki przez części
Czarnuch: ∫xln(3x−2)dx
źle mi wyszło, mógłby ktoś rozwiązać ? Podstawiłem f(x)=ln(3x−2)
fprim(x)=1/x
gprim(x)=1
g(x)=x
17 sty 11:45
Jerzy:
przez części
17 sty 12:11
Czarnuch: wiem że przez części ale wynik musi być taki: (3x−2)/36 ((6x+4)ln(3x−2)−3x−6) +c
17 sty 12:14
nano: | | 3 | | 1 | |
jeśli f(x)=ln(3x−2), to f'(x)= |
| , a nie |
| |
| | x | | x | |
| | x2 | |
g'(x)=x i wtedy g(x)= |
| |
| | 2 | |
17 sty 12:23
Jerzy:
x = v' ln(3x − 2) = u
17 sty 12:31
Jerzy:
@nano ... popraw pochodną
17 sty 12:32
Czarnuch: i jaki wynik Ci wyszedł ? ten co w odpowiedzi ?
17 sty 12:34
Czarnuch: proszę jak dacie radę to rozwiążcie mi ten przykład, męczę się z nim od 40minut
17 sty 12:35
nano: fakt, pomyliłem się w pochodnej złożenia
17 sty 12:42
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 3x2 | |
= |
| x2*ln(3x−2) − |
| ∫ |
| dx = ... |
| | 2 | | 4 | | 3x − 2 | |
| | x2 | | (x − 2/3)(x + 2/3) − 4/9 | |
ostatnia całka : ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x −2/3 | | x − 2/3 | |
17 sty 12:47
Jerzy:
w ostatnim liczniku: +4/9 oczywiście
17 sty 12:49
Czarnuch: masz tam błąd Jerzy, już wiem jak wyjdzie, trzeba z własności logarytmów skorzystać
ale dzięki za starania
17 sty 16:13
Czarnuch: pokaż Jerzy całe rozwiązanie bo mi inaczej wyszło
17 sty 16:23
bialy : ty czarnuchuuuuuuuuuu!
17 sty 16:48