Okrag w ukl wspolrzednych
Yazz: W okrąg (x−1)2+(y−2)2=20 wpisano trójkąt rownoboczny − jednym z wierzchołków tego trójkąta
jest A(−3,4) znajdź pozostałe wierzchołki
17 sty 11:43
Jack: Rownoboczny...
Alvo jakos tam wektorowo albo dlugosc odcinka z ajac wspolrzedne
17 sty 11:45
Yazz: Chyba już mam.
17 sty 11:54
Yazz: 2/3h=2√5 czyli h=3√5 a=2√15
Od razu mamy promień okręgu wpisanego w ten trojkat r=1/3h=√5
Teraz punkty wspólne okręgu tego co w zadaniu i okręgu o środku A i promieniu a
Z tego nam wyjdzie y=2x−5 to podstawiamy zamiast y w jednym z rownan okregu i wychodzą nam dwa
punkty x1 i x2 z czego za pomocą powyższego y=2x−5 obliczany y1 i y2 i wychodzą nam dwa
wierzcholki (x1,y1) (x2,y2)
17 sty 12:04
Yazz: A równanie okręgu wpisanego to początek jak w opisanym tylko r2=5
17 sty 12:05
Jack:
17 sty 12:10