Pochodne
student : f(x)= x3 x(0)=0
wyznacz równanie stycznej do krzywej y=f(x)
wychodzi mi :
y=0
17 sty 11:39
Jack: f ' (x) = 3x2
X(0)=0 mam rozumiec ze w punkcie (0,0)?
17 sty 11:42
nano: to dobrze ci wychodzi
17 sty 11:43
Jack: Jesli tak to tak
Y=0
17 sty 11:44
student : no bo mam tylko x(0)=0 podane
i wychodzi mi z równania y−y(0)=f'(x0)(x−x0)
a taki przykład bo tego już nie rozumiem
jak to zrobić ?
x(0) to jest jakby x z indeksem dolnym
17 sty 11:47
Jack: | | π | |
f(x0) = y0 = 2 + cos |
| = 2 + cos 90 stopni = 2 + 0 = 2 |
| | 2 | |
P(0,2)
pochodna
f ' (x) = − sin x
| | π | | π | |
f ' ( |
| ) = a = − sin |
| = − sin 90 = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
prosta styczna:
y =
a x + b
y = −1 x + b
podstawiajac punkt P(0,2)
2 = −1 *(0) + b
b = 2
wiec wzor
y = −x + 2
17 sty 11:56
student : | | π | |
coś a co z |
| się stało ? |
| | 2 | |
17 sty 12:18
Jack: a co sie mialo stac?

pi/2 to inaczej 90 stopni
sin 90 stopni i cos 90 stopni to chyba wiadomo ile wynosza
17 sty 12:23
17 sty 12:41