Pomocy
Max: Jaką krzywą tworzą środki wszystkich okręgów stycznych równocześnie do osi Ox i do okręgu
x2+(y−1)2=1?
17 sty 11:12
Kacper:
17 sty 11:18
henrys:

(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
r=b lub r=−b
(x−a)
2+(y−b)
2=b
2 styczne do OX
|O
1O
2|
2=a
2+(b−1)
2=(1+b)
2 styczne zewnętrznie
a
2+b
2−2b+1−1−2b−b
2=0
a
2=4b
a
2+(b−1)
2=(1−b)
2 styczne wewnętrznie a=0
S=(a,b) środki okręgów
17 sty 14:55
piotr: Równanie na odległość od środka okręgu stycznego i do środka okręgu danego
(y−y
0)
2+(x−x
o)
2= (y+r)
2
(x
0,y
0) środek okręgu danego
r − promień okręgu danego
mamy:
(y−1)
2+(x−0)
2= (y+1)
2
po przekształceniach:
17 sty 14:56