wielomiany
monika: Mam zadanie:
Równanie 2x3 − x2 −2x + 6 =0 ma pierwiastek wymierny należacy do przedziału"
a) (−6,−2>
b) (−2,0>
c) (0,2>
d) (2,6>
wiem, z odpowiedzi, że B to porawna odpowiedz, jednak nie moge znalezc sposobu na to zadanie,
przecież nie mogę próbować każdej liczby z przedziałów, która może wyzerować ten wielomian.
Jak to zrobić?
17 sty 09:25
Janek191:
f(−6) = 2*(−2)3 − (− 2)2 − 2*(−2) + 6 = − 16 − 4 + 4 + 6 < 0
f(0 ) = 6
f ( − 2) < 0 , a f(0) > 0 więc wykres funkcji musi przeciąć oś OX dla jakiegoś
x ∊ ( − 2 ; 0 >
17 sty 10:16