wielomiany
monika: Jak to rozwiązać?
Jak się zabrać za to zadanie?
Dany jest wielomian w(x) = (x2 − (2a−2)x −4a)(x2 − x − 12). Liczba 4 jest dwukrotnym
pierwiastkiem wielomianu w dla:
a = 4 lub 2 lub −4 lub −2
17 sty 09:22
zzz: Co masz obliczyć/ wyznaczyć ?
17 sty 09:32
monika:
Dla jakiego "a" liczba 4 jest dwukrotnym pierwiastkiem tego równania
17 sty 09:33
Jack: Podziel przez dwumian x−4 a potem wynik tez przez x−4... Reszta z kazddgo musi byc rowna zero
dlarego beda 2 uklady rownan i 2 niewiadome
17 sty 10:44
piotr: pierwiastkami równania:
−4 a−(−2+2 a) x+x2=0
są
x1=−2
oraz x2=2a
aby x2równe było 4 a musi być 2
17 sty 11:03
piotr: pierwiastki x1 i x2 oblicz z delty.
17 sty 11:08