funkcja kwadratowa parametr
iteracja: Bardzo bym prosiła o nie tylko rozwiązanie ale również o wytłumaczenie: Wyznacz wszystkie
wartości parametru , dla których każde z dwóch różnych rozwiązań równania jest większe od m.
x2+x+m=0
17 sty 08:55
Jack: Δ > 0
I nwm... x1 > m i x2>m
17 sty 10:47
Kacper:
Tylko teraz trzeba to "przełożyć" na wzory Viete'a.
17 sty 10:50
iteracja: czyli jak to dalej ma wyglądac?
17 sty 11:07
Kacper:
np tak
Δ>0
f(m)>0
x
w>m
17 sty 11:16
iteracja: i tu dalej mam pytania co oznacza xw i dlaczego f(m)>0 a nie f(m)<0? :<
17 sty 11:27
iteracja: pomoze ktos?
17 sty 14:31
Bogdan:

A = (m, f(m)), B = (n, f(n)),
x
1 > m i x
2 > m ⇒ f(m) > 0, x
1 < n i x
2 > n ⇒ f(n) < 0
Widać, że Δ > 0 i f(m) > 0 i x
w > m,
x
w to odcięta wierzchołka paraboli
17 sty 14:47
iteracja: dzieki wielkie Bogdan teraz juz wszystko jasne
17 sty 15:19
===:
... tyle, że do rozwiązania to jeszcze kawałeczek
17 sty 17:16