yht:
K = ?
K
0 − kapitał początkowy
p − oprocentowanie (w %) w skali jednego okresu kapitalizacji
n − liczba okresów kapitalizacji
| | 6% | |
okres kapitalizacji = 6 miesięcy → p = |
| = 3%, n=1 |
| | 2 | |
| | 3 | |
K = 1000*(1+ |
| )1 = 1000*1,03 = 1030zł |
| | 100 | |
odsetki = K − K
0 = 1030 − 1000 = 30 zł
podatek od odsetek = 19% * odsetki = 19% * 30 = 0,19 * 30 = 5,70 zł
1030 zł − 5,70 zł = 1024,30 zł
Odp. Po sześciu miesiącach odbierzemy kapitał 1030zł, po potrąceniu podatku od odsetek będzie
to 1024,30 zł.