z arkusza
D.:

Wykaż, że jeśli a=2b to trójkąt ABC jest równoramienny.
Kompletnie nie wiem od czego zacząć− wytłumaczycie

?
17 gru 00:51
Basia:
∡ACB = 180−α=180−2β ⇒
∡BAC = 180−∡ABC−∡ACB = 180−β−(180−2β) = 180−β−180+2β=β
stąd:
∡BAC = ∡ABC = β ⇒ △ACB=△ABC jest równoramienny
17 gru 01:04
D.: mam pytanie: skąd się wzięło 180?
17 gru 01:07
Bogdan:

albo: α = β + δ i α = 2β ⇒ 2β = β + δ ⇒ β = δ
17 gru 01:08
D.: hmmm... może to drugie to nawet prostsze
jest...
17 gru 01:10
Basia:
które 180 ?
α+ACB=180 bo α o ACB to kąty przyległe(to pierwsze 180)
suma kątów w każdym trójkącie wynosi 180 (to drugie 180)
a wiesz jakim twierdzeniem Bogdan się posłużył ?
jak nie wiesz to pytaj
17 gru 01:50
D:: ostatecznie i tak zapisałam w swoim zeszycie twoje rozwiązanie, ale fakt− z tym 180 to już jest
dla mnie oczywiste. Dzięki!
17 gru 01:57