213
TMS: log(3x+4)+log(x+8)>=2
wychodzi mi wynik
| | 34 | |
x należy (−inf:2> U < |
| ;+inf) |
| | 3 | |
mógłby ktoś sprawdzić ?
17 sty 00:26
Qulka: D: x>−3/4
17 sty 00:29
Qulka: x>2
17 sty 00:30
Janek191:
3 x + 4 > 0
log ( 3 x + 4)*(x + 8) ≥ log 100
3 x
2 + 24 x + 4 x + 32 − 100 ≥ 0
3 x
2 + 28 x − 68 ≥ 0
Δ = 784 − 4*3*(−68) = 784 + 816 = 1 600
√Δ = 40
| | − 28 − 40 | | 1 | | − 28 + 40 | |
x1 = |
| = − 11 |
| x2 = |
| = 2 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
x ∊ ( − ∞; − 11 |
| > ∪ < 2; +∞) |
| | 3 | |
więc
x ∊ < 2; +
∞)
==========
17 sty 00:50
TMS: a dziedziny nie uwzględniamy

3x+4>0
x+8>0 ?
17 sty 10:35
Kacper:
Przeczytaj jeszcze raz wypowiedź
Janka i zobaczysz czy uwzględnił dziedzinę, czy nie
17 sty 10:52
TMS: heh wszystko przeczytałem oprócz ostatniej linijki,
dzięki
17 sty 10:58