matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
marta9619:
Rozwiąż równanie : −x
3
− 3x
2
+ 4x=0 Wyszło mi 0, −4, −3 ale nie zgadza się :c Proszę o pomoc.
16 sty 23:57
Benny:
−x(x
2
+3x−4)=0 Δ=9+16=25
−3−5
x
1
=
=−4
2
−3+5
x
2
=
=1
2
−x(x+4)(x−1)=0
17 sty 00:02
marta9619:
Dziękuję bardzo!
17 sty 00:05