!!
SzOp PrAcZ: Pomóżcie!

w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczy podstawy pod
kątem ostrym α, dla którego cos α=
35. Wys. ostrosłupa ma długość 12. Wykaż że α zawiera
się w (45 stopni,60 stopni). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
17 gru 00:46
SzOp PrAcZ: proooszęęę.... rysunek mam, ale co dalej?
17 gru 01:12
kaz:
przyprostokątne to:12 i 3x
przeciwprost.to 5x
144=25x
2−9x
2=16x
2→x=3
bok podstawy a=18
| | 1 | | √2 | |
wartość cosα zawiera się między |
| a |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 gru 01:28
D:
a skąd wyliczyć bok podstawy?
17 gru 01:33
kaz: a=2*3x=2*3*3=18
17 gru 01:36
D:: ja to rozumiem tylko do tego momentu. i właśnie nie wiem skąd to a się wzięło... możesz mi też
wytłumaczyć ten szczegół?
17 gru 01:38
D:: dzięki!
17 gru 01:39
SzOp PrAcZ: ja również!
17 gru 01:42
Basia:
można też tak
cosα=
35 ⇒ sinα=
45 ⇒ tgα=
43 ⇒ ctgα=
34
34 =
a2*12
a =
34*24 = 3*6=18
17 gru 01:45