Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Karo: Cześć!
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jedną tożsamość trygonometryczną? Wygląda ona tak:
1 − 2 sinxcosx = (sinx − cosx)2
Najlepiej krok po kroku, z góry bardzo dziękuję!
16 sty 22:33
Jack: (sinx − cosx)2 = sin2x − 2sinxcosx + cos2x
jak juz pewnie wiesz
jedynka trygonometryczna −> sin2x+ cos2x = 1
więc
(sinx − cosx)2 = sin2x − 2sinxcosx + cos2x = 1 − 2sinxcosx
16 sty 22:35
Saizou :
P=(sinx−cosx)2=sin2x−2sinxcosx+cos2x=sin2x+cos2x−2sinxcosx=1−2sinxcosx
16 sty 22:36
nano: (sin x−cos x)2=sin2x+cos2x−2sin x cos x=1−2sin x cos x (z jedynki trygonometrycznej
sin2x+cos2x=1)
16 sty 22:38
Jack:
16 sty 22:38
Karo: O jejku, jakie to było banalne, dziękuję ślicznie!
16 sty 22:41
Karo: Jeszcze jedno pytanie mam, przy rozwiązywaniu tożsamości trygonometrycznej:
| ctgx+1 | | 1+tgx | |
| = |
| |
| ctgx−1 | | 1−tgx | |
wyszło mi, że 0=0 i nie wiem, czy dobrze rozwiązałam, może znów znajdzie się ktoś, kto
zechciałby mi pomóc?
17 sty 00:22
17 sty 01:24