Prawdopodobieństwo
Ewelonka: W pudełku znajduje się 27 kul w trzech kolorach− białym, czarnym i zielonym . Liczby kul w tych
kolorach (w podanej kolejnosci) mają się do siebie jak 2:3:4 . Z pudełka wyjęto 2 razy po
jednej kuli bez zwracania . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że obie
wylosowane kule były czarne.
16 sty 20:37
Jack: 2x : 3x : 4x
2x + 3x + 4x = 27
9x = 27
x=3
stąd
2x = 6 −> białe kule
3x = 9 −> czarne kule
4x = 12 −> zielone kule
16 sty 20:39
Ewelonka: To mam ...
16 sty 20:39
Ewelonka: Teraz 27 * 26 ?
16 sty 20:40
Jack: 27 * 26 = |Ω|
16 sty 20:43
Janek191:
2 x + 3 x + 4 x = 27
9 x = 27
x = 3
2*3 = 6 − ilość kul białych
3*3 = 9 − ilość kul czarnych
4*3 = 12 − ilość kul zielonych
16 sty 20:43
Jack: dobra, ja sie nie znam xd
16 sty 20:44
Ewelonka: Czyli uznajemy to jako kombinacje ?
16 sty 20:55
Ewelonka: Mogę to zrobić także jako :
Wynik jest ten sam ...
16 sty 20:59
Janek191:
Można uznać, bo nie zwracamy kuli. Wyjęcie dwóch kul po kolei, czy 2 naraz daje ten sam efekt.
16 sty 20:59
Janek191:
Bo 2 w mianownikach się skrócą.
16 sty 21:00
Ewelonka: Możesz mi jakoś podpowiedzieć jak w różnych zadaniach próbować odróżnić permutacje, wariacje i
kombinacje ... mam z tym problem

... kombinacje wtedy, gdy nie ustalamy liczb w ciąg , a
pozostałe ?
16 sty 21:02
Janek191:
Napisz do Mili.
Wydaje mi się, że Ona tutaj pisała na ten temat. Może poda Ci link.
16 sty 21:06
Ewelonka: Dziękuję
16 sty 21:12
Qulka: permutacje gdy rozstawiasz wszystko
a wariacje gdy ustawiasz jakąś część
no i kombinacje gdy nieistotna kolejność
16 sty 21:14
Ewelonka: Dziękuję

pocwicze trochę .. może mi się rozjaśni
16 sty 21:14