podzielność liczb
goosia: Uzasadnij, że liczba
1*3*5*...*1989+2*4*6*...*1990
jest podzielna przez1991
16 sty 20:07
goosia: w ogóle nie wiem jak zacząć liczyć
16 sty 20:08
Janek191:
1991 = 11*181
16 sty 20:20
goosia: nadal nie wiem
16 sty 20:22
Janek191:
W iloczynie 1*3* 5* ...*11* .... *181* ...* 1989 jest iloczyn 11*181
więc I liczba jest podzielna przez 1 991
Podobnie w II iloczynie jest iloczyn 22* 362 = 2*11*2*181 czyli liczba
jest podzielna przez 1 991, zatem cała liczba jest podzielna przez 1 991.
16 sty 20:28
goosia: bardzo dziękuję
16 sty 20:31
goosia39: Narysuj w układzie współrzędnym zbiór punktów , których współrzędne spełniają podane równanie.
|x+2|+|y−5|=0
Czy dobrze
|y−5}=−|x+2|
dla y<5
y=|x+2|+5
tu wykresu nie ma
dla y≥5
y=−|x+2|+5
wykresem jest punkt (−2;5)
Odp. (−2;5)
Wspól
20 sty 15:42