Definicja całki oznaczonej
pork: Korzystajac z definicji całki oznaczonej uzadanić równość :
lim n → ∞ [1n√n( √1+n + √2+n + ... + √n+n= 23(2√2−1)
Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie tego zadania.
Doszedłem do takiego momentu, że mam √i+n√n= całka oznaczona, gdzie w indeksie górnym
mam √2 a w dolnym 1
16 sty 19:56
nano: Trzeba sprowadzić dany ciąg do sumy całkowej pewnej funkcji. Zauważ, że każdy składnik sumy ma
postać
1n√kn+1, gdzie k jest naturalne.
Taka postać odpowiada sumie całkowej przy podziale odcinka [0,1] na n równych części i przy
punktach pośrednich obieranych jako prawe końce przedziałów dla funkcji f(x)=√1+x.
Zatem granica ciągu jest równa granicy ciągu takich sum całkowych, która jest równa
∫01√x+1dx=23x32|01=23(232−1)=23(2√2−1)
16 sty 20:23
pork: Dzięki wielkie za pomoc!
16 sty 20:36