Klasy abstrakcji relacji podzielności różnicy liczb
Wiktor: Zadanko: Wyznacz klasy abstrakcji Relacji : <X,Y>∊R ⇔ x−y=0 mod 7
czyli różnica x−y jest podzielna przez 7 dając reszte 0.
7|(x−y)
Udowodniłem, bo też było w poleceniu− że jest to relacja równowazności, następnie mam podać jej
klasy abstrakcji.
Wiem, że jednym zbiorem będą liczby [X]1 = { 7n, n∊N }, jak wyznaczyć pozostałe zbiory.
Wiem, że liczby niepodzielne przez których różnica jest podzielna przez 7 jeszcze będą... i nie
mam pomysłów na kolejne zbiory
16 sty 19:53
Benny: (7, 0), (8, 1), (9, 2), (10, 3), (11, 4), (12, 5), (13, 6), (14, 7), (15, 8) ....
16 sty 20:04
Wiktor: Znalazłem. Odpowiedz jest
[X]i = { 7n + i, n∊N} oraz i∊{0,1,2,3,4,5,6}
będzie 7 klas abstrakcji relacji.
16 sty 20:15