dowód z liczbami rzeczywistymi
Ferie2k16: Udowodnij, że suma kwadratów trzech koljenych liczb naturalnych nie moze byc kwadratem liczby
naturalnej.
Doszedłem z sumą kwadratów do takiej postaci: 3(n2 + 2n +1) + 2 i nie wiem jak wykazać, że to
nie moze byc kwadrat liczby naturalnej. Dzięki za pomoc.
16 sty 19:35
Jack:

3(n
2 + 2n + 1) + 2 = 3n
2 + 6n + 3 +2=3n
2 + 6n + 5
jesli dobrze policzyles...
wtedy
Δ < 0
a więc (patrz rysunek)
nie ma miejsca zerowego, czyli nie ma takiej liczby ktora podniesiona do kwadratu dawalaby
twoja liczbe...
chyba
16 sty 19:41
Ferie2k16: ktos potiwerdza?
16 sty 20:06
Mila:
Kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub 1.
n2+(n+1)2+(n+2)2=3n2+6n+5=3n2+6n+3+2=3*(n2+2n+1)+2
Liczba : 3*(n2+2n+1)+2 nie może być kwadratem liczby naturalnej ponieważ
reszta z dzielenia przez 3 jest równa 2.
16 sty 20:52
Jack: aaaaaaaaaaaa
16 sty 20:53
Ferie2k16: A skad wiadomo, ze kwadrat liczby naturalneej przy dzieleniu przez 3 daje reszte 0 lub 1?
17 sty 15:10