Kombinatoryka
Kamila: Czy do zadania : w urnie są 3 kule białe, 6 czarnych i 8 zielonych. Losujemy kolejno ze
zwracaniem cztery razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych
kul będzie przynajmniej jedna kula biała
należy użyć wzór na kombinacje z powtórzeniami?
Pozdrawiam i z góry dziękuje
16 sty 19:32
===:
jak wszystko w matematyce można na kilka sposobów

... ale ciepło

... tylko czy kombinacje ...
16 sty 19:37
Kamila: hmm a może tak
|Ω|=17*17*17*17
możliwości są takie:
c−czarne, b−białe, z−zielone
b,z,z,c
b,z,c,c
b,c,c,c
b,z,z,z
b,b,z,z
b,b,c,c
b,b,z,c
b,b,b,c
b,b,b,z
b,b,b,b
proszę o kolejną podpowiedź
16 sty 19:45
Kamila: chyba kolejność nie jest ważna więc może |A| jest liczbą naszych możliwości czyli 10?
Dopiero się uczę dlatego proszę patrzeć z przymrużeniem oka
16 sty 19:47
===:
Tego typu zadania rozwiązuje się łatwiej poprzez policzenie prawdopodobieństwa zdarzenia
przeciwnego ... w tym wypadku brak białych kul wśród wylosowanych
16 sty 19:56
Kamila: brak białych kul czyli
z,z,z,z
c,c,c,c
z,z,z,c
z,z,c,c
z,c,c,c
P(A')=1−P(A)
P(A)=?
Jak to zapisać? Zadania bez zwracania wychodzą mi dobrze a ze zwracaniem nie umiem sobie
poradzić
16 sty 20:02
===:
... w piętkę gonisz

poczytaj o wariacjach ...
16 sty 20:08
Kamila: |A| to 4−wyrazowe wariacje z powtórzeniami ze zbioru 12−elementowego(6 kul czarnych i 8
zielonych)?
16 sty 20:17
Kamila: *14−elementowego
16 sty 20:24
===: dokładnie
16 sty 20:27
Kamila: dziękuje
16 sty 20:28
===:
i policzysz dalej

16 sty 20:32