Macierz odwrotna metoda bezwyznacznikowa
Danielczyk: Pomocy nie rozumiem jak to rozwiazac
Korzystajac z metody bezwyznacznikowej ((A/I)∼(I/A−1)) obliczyc macierz odwrotna do podanej:
1 2 2
A=2 1−2
2−2 1
16 sty 19:00
Benny: A*A−1=IA
|1 2 2 | |a b c| |1 0 0|
|2 1 −2| * |d e f| = |0 1 0|
|1 −2 1| |g h i| |0 0 1|
Rozwiąż to równanie.
16 sty 19:27
Danielczyk: jak?
16 sty 20:47
Janek191:
Wymnóż te dwie macierze :
1*a + 2*d + 2*g = 1
1*b + 2*e + 2 h = 0 itd. i rozwiąż układ 9 równań liniowych.
16 sty 20:52
Danielczyk: nastepny bede cos takiego?
1*c+2*f+2*i=0
16 sty 21:10
Danielczyk: ok po zakonczeniu tego pomnozenia i rozwiazania rownan co trzeba zrobic?
16 sty 21:14
Janek191:
Tak.
Będziemy mieć macierz odwrotną
16 sty 21:15
nano: Raczej w tym zadaniu chodzi o to, aby zapisać macierz [A|I] i przy pomocy operacji
elementarnych na wierszach doprowadzić do postaci [I|A−1]
16 sty 21:16
Danielczyk: 2*d+1*g+(−2)*a=0
2*e+1*h+(−2)*b=1
2*f+1*i+(−2)*c=0
1*g+(−2)*a+2*d=0
1*h+(−2)*b+2*e=0
1*i+(−2)*c+2*f=1
Jakis bledy mam czy nie?
16 sty 21:25
Janek191:
Nie wiem skąd się to wzięło ?
2a + d − 2g = 0
2b + e − 2 h = 1
2 c + f − 2 i = 0
itd.
16 sty 21:32
Danielczyk: Chyba nie mam czegos takiego
16 sty 21:34
Janek191:
Mnożymy kolejne wiersze przez kolejne kolumny.
16 sty 21:37
Danielczyk: ahh zrozumialem myslalem ze inaczej liczycz
16 sty 21:38
Danielczyk: 1a −2d + 1g = 0
1b −2e + 1h= 0
1c −2f + 1i = 1
16 sty 21:41
Janek191:
16 sty 21:49
Danielczyk: | ⎧ | 1a + 2d + 2g = 1 | |
| ⎨ | 1b + 2e + 2h= 0 | Czy to dobrze jest zapisane?
|
| ⎩ | 1c+2f+2i=0 | |
16 sty 21:51
Danielczyk: bo mowiles ze trzeba rownania liniowe rozwiazac
16 sty 21:52
Janek191:
Tak . Jest 9 równań.
16 sty 21:56
Danielczyk: Dzieki jutro bede to wszystko rozwiazywac.
16 sty 21:58
Mila: 1)
1, 2, 2 ||1 0 0
2, 1,−2 ||0 1 0
2,−2 , 1 ||0 0 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−w
2−2w
1, w
3−2w
1
2)
1, 2, 2||1 0 0
| | −1 | |
0, −3,−6 ||−2 1 0 [* |
| ] |
| | 3 | |
| | −1 | |
0, −6, −3||−2,0 1 [* |
| ] |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
1, 2, 2 ||1 0 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−w3−2w1
4)
1, 2, 2 ||1 0 0
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
0, 0, −3 ||− |
| , |
| ,− |
| , [*− |
| ,] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5)
1, 2, 2 ||1 0 0
| | 2 | | 2 | | 1 | |
0, 0 1 || |
| , − |
| , |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−w2−2w3
6)
1, 2, 2 ||1 0 0
| | 2 | | 1 | | 2 | |
0, 1, 0 || |
| , |
| ,− |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
0, 0 1 || |
| , − |
| , |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−w
1−2w2−2w3
7)
| | 1 | | 2 | | 2 | |
1, 0, 0 || |
| , |
| . |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
0, 1, 0 || |
| , |
| ,− |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
0, 0 1 || |
| , − |
| , |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
==========================
16 sty 23:44
Danielczyk: Mila chcialbym zapytac w tym 1) ja musze 2, 1,−2 ,0 , 1, 0 od tego wszystkiego odjac 1,
2, 2 ,1 0 , 0 to pomnozone na 2 ?
17 sty 12:58
Danielczyk: ah juz wszystko zrozumialem
17 sty 13:36
Danielczyk: Mila czy trzeba dalej liczyc po 7?
17 sty 13:42
Mila:
Nie. Już masz gotową macierz odwrotną.
Możesz wymnożyć początkową przez otrzymaną z prawej,
aby sprawdzić, czy nie ma błędu w rachunkach.
17 sty 14:40
Danielczyk: dobrze dziekuje
17 sty 14:48
Mila:
17 sty 14:48