Wx
Sinn: Jak obliczyć resztę z dzielenia wielomianu przez podany dwumian nie wykonując dzielenia?
16 sty 17:26
Jack: jesli dzielisz
W(x) przez dwumian P(x)
to inaczej
W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
Q(x) − jakis inny wielomian
R(x) = reszta z dzielenia
reszta jest zazwyczaj stopnia nizszego niz P(x)
16 sty 17:27
Jack: daj jakis przyklad to pokaze ; D
16 sty 17:28
Jack: wlasciwie jesli mowisz o dwumianie... to nie trza nic takiego robic tylko
W(a) = R, gdzie a to jest z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−a)
16 sty 17:30
Sinn: To i tak musze wykonać dzielenie, a polecenie mówi aby nie dzielić.
16 sty 17:30
Sinn: Ok.
W(x)=×4−2x3+4, x+1
16 sty 17:31
Sinn: Wyjdzie 2?
16 sty 17:33
Sinn: Tfu,3?
16 sty 17:33
Jack: podstawianie to nie dzielenie ...chyba : D
W(−1) = ...
jak na moje to 7...
16 sty 17:36
Sinn: Ah, −1 powinnam podstawić, a podstawilam 1.
Faktycznie wychodzi 7. Dziękuję, wszytsko jasne
16 sty 17:39
Jack: jak bys mial dzielenie przez jakis wielomian kwadratowy i wyzsze, to wtedy sposob z 17:27
a tak podstawasz W(a), pamietaj ze w dwumianie x+a podstawiasz −a bo x−(−a) = x+a
16 sty 17:41