wyznacz wszystkie pary(x,y) liczb
pola: wyznacz wszystkie pary(x,y) liczb calkowitych, które spełniają równanie
9x2=10y2+19
16 sty 16:54
ICSP: spójrz na to równanie mod 3
16 sty 16:55
pola: mod 3?
16 sty 17:00
ICSP: 
. mod 3
16 sty 17:01
pola: co to jest?
16 sty 17:12
zzz: Nie rozwiążemy tego
16 sty 17:12
Jack: mod 3 − reszta z dzielenia przez 3
16 sty 17:12
pola: @zzz dlaczego nie?
16 sty 17:31
ICSP: Już wiesz co to mod3. Do roboty

Wskazówka :
a
2 ≡ 0 v 1 mod 3
16 sty 17:36
pola: dlaczego a@= 0 lub 1 , a nie 2 np?
16 sty 17:47
pola: * a2
16 sty 17:47
pola: mozna prosic koljene wskazan nie mam pojecia:(
9 przez 3 = 3 r.0
10 przez 3= 3r.1
19 przez 3=6 r.1
co mi to daje?:(
16 sty 18:13
Mila:
9x2=9y2+2*9+y2+1, x,y∊C
9x2−9y2−2*9=y2+1⇔
Lewa strona równania jest podzielna przez 3 . Reszta z dzielenia przez 3 jest równa 0.
Prawa strona:
y=3k − y jest podzielne przez 3 , k∊C
P=9k2 +1, reszta z dzielenia 1
y=(3k+1) − y po podzieleniu przez 3 daje resztę 1
P=9k2+6k+1+1 reszta z dzielenia przez 3 wynosi 2
y=3k+2 −y po podzieleniu przez 3 daje resztę 2
P=9k2+12k+4+1 =9k2+12k+3+2 reszta z dzielenia przez 3 wynosi 2
Zatem brak rozwiązania w zbiorze C.
16 sty 19:14
pola: wychodzi na to, ze nie ma takich liczb?
17 sty 15:03
ICSP: Nie ma.
9x
2=10y
2+19 mod 3
y
2 = 2 mod3
ale z symbolu lagrange'a mamy:
| |
≡ 23 − 1/2 mod ≡ 2 ≡ −1 mod3 |
| |
więc 2 nie jest resztą kwadratową mod3 czyli równanie jest sprzeczne.
17 sty 15:05
pola: a to co napisala Mila jest poprawne?
17 sty 15:06
ICSP: Legendre'a oczywiście.
17 sty 15:07
pola: ale nie rozumiem od 5 linijki:(
dlaczego napisala że
y=3k?
17 sty 15:07
kasia: dobrze zrozumiałam juz, dziekuje bardzo
17 sty 15:17