Rozwiąż równania
Przemysław: Rozwiąż równania trygonometryczne:
d) 3+4cos (0,5x)=−1
e) 2sin3x=−
√2
f) |2sinx−
√3|=
√3
| | 1 | |
g) sin2x= |
| dla x ε <0,2π> |
| | 2 | |
Jack: a) odczytaj kiedy sinus jest −
√2/2
wtedy zapisujesz
| | pi | |
2x + |
| = to co odczytales |
| | 4 | |
lub
| | pi | |
2x+ |
| = to drugie co odczytales |
| | 4 | |
poniewaz sinus i cosinus maja po 2 wartosci dla wszystkiego procz jedynki
b) to samo
c)odczytaj kiedy tangens = 1
i wtedy
| | pi | |
2x − |
| = ta wartosc lub = ta druga wartosc |
| | 8 | |
d) 3 na prawo i dzielisz przez 4