Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
Mistrz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastkami równania
(x2 − 1)(x2 − m2 )=0 są cztery kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego.
16 sty 16:50
Krzysiek: Z pierwszego nawiasu, mamy dwa pierwiastki : 1, −1. Więc kolejne dwa to −2,0 lub 0,2 .
16 sty 17:08
zzz: x2−1=
x=1 lub −1
lub
x2−m2=
x2=m2
|x|=|m|
x=a1,a2,a3,a4
a1=−1
a2=1
r=2
a3=3
a4=5
9−m2=0
25−m2=0
m=3 lub m=−3
lub
m=5 lub m=−5
Ja to bym tak zrobił.
16 sty 17:09
Ludwik Montgomery: Zauważmy, że pierwiastkami równania są liczby −1, 1 oraz −m, m (oczywiście m ≠ 0, w przeciwnym
bowiem razie mielibyśmy ciąg trzywyrazowy).
Przyjmijmy, że −m < 0 < m (założenie, że m > 0 , nie stanowi żadnego ograniczenia w
rozwiązaniu, bowiem liczby −m, m są wzajemnie przeciwne; należy także zauważyć, że jeśli
szukaną wartością parametru jest liczba m, warunki zadania są spełnione także dla liczby −m)
Mogą zachodzić dwa przypadki:
−m < −1 < 1 < m (1)
lub
−1 < −m < m < 1. (2)
Rozwiązania te tworzą ciąg arytmetyczny, zatem w szczególności:
— dla (1) mamy m−1=1−(−1), czyli m=3
— dla (2) mamy 1−m=m−(−m), czyli m=
13
Warunki zadania są spełnione dla parametrów:
m=3
m=−3
m=
13
m=−
13
To zadanko i rozwiązanie pochodzi ze zbioru opublikowanego przez CKE dla maturzystów, więc na
ich stronie szukałbym podobnych
16 sty 17:21
Mistrz: Dziękuję bardzo
16 sty 17:22